Ontmaagding op de IJssel

Geplaatst op: 14 maart 2023

Op een frisse ochtend in maart, vertrokken Guus en Rob om 09:25 uur vanuit Giesbeek (Giese Kop) om te kajakken naar Deventer (Jachthaven Deventer). Het was hun eerste keer samen op de rivier de IJssel. Het doel van de dag was om ongeveer 50 kilometer af te leggen in ongeveer 5 uur, met een lunchpauze in de jachthaven van Zutphen. De stroming was gunstig en ze konden makkelijk peddelen met een snelheid van gemiddeld 10 km/u.

Onderweg genoten ze van het prachtige landschap met slingerende rivier, mooie boerderijen en weelderige bossen. Tijdens de tocht zagen ze veel vogels en met behulp van vogelherkenningslessen leerden ze het verschil tussen wulpen en de zaagbek. Rob bleek een natuurtalent qua vogelen te zijn en wist zelfs het antwoord op de vraag “Er zijn drie soorten zaagbekken: de kleine, de middelste en…?” meteen te beantwoorden met “de grote…?”.

Het weer was behoorlijk winderig met af en toe regen, maar dat weerhield de twee vrienden er niet van om te genieten van de tocht. Guus, die zijn jeugd in deze omgeving heeft doorgebracht en bijna in deze rivier geboren is, had deze tocht nog nooit eerder gemaakt. Voor hem was het een soort ontmaagding van de IJssel.

Tijdens de tocht hadden Guus en Rob interessante gesprekken over diverse onderwerpen, zoals persoonlijke hygiëne, het bestaansrecht van boeren en Christenhonden. Ook Siri kwam van pas om in Leuvenheim hun locatie te bepalen.
Terwijl we langs de IJssel peddelden, realiseerden we ons hoe schoon de lucht was in vergelijking met het varen op de Maas, waar de stank van mest vaak irritant aanwezig is. Het was een verademing om te kunnen genieten van de geur van de natuur om ons heen zonder dat deze werd verpest door de menselijke activiteit.
Het pleit voor een stankvrij Brabant, net zoals die frisse geurvrije IJssel.

Na een paar uur kajakken kwamen ze aan bij de jachthaven van Zutphen waar ze een welverdiende lunchpauze hadden. Daarna vervolgden ze hun reis naar Deventer, waar ze bij de plaatselijke roeivereniging (waar de roeiers wel wat schrokken van twee kajakkers) werden opgewacht door Theo en Els. Samen zijn ze naar Giesbeek gereden (waarvoor dank) en genoten ze onderweg van de warme koffie die Els had meegenomen. Van een gezellige avond met lekker eten en drinken, en konden ze terugkijken op een geslaagde dag.

Al met al was het een fantastische tocht en zeker een aanrader voor iedereen die van kajakken, natuur en vogels houdt. Wie weet, misschien zien we Rob binnenkort wel als de opvolger van Sir Attenborough, met nieuwe vogelsoorten zoals “de Aarfuut” of “de Rob-mus”.

auteurs: een beetje van Rob, een beetje van Guus en een beetje van Artificial Intelligence.
[22:17, 13-03-2023]

Foto´s