Rondje Nederland per kano

Geplaatst op: 31 augustus 2021

Walter en ik zouden eigenlijk een fiets trektocht naar het buitenland gaan maken, maar door de onduidelijkheid ivm alle maatregelen rondom Corona leek het ons niet geschikt om dit te doen. Dus wat konden we dan gaan doen. Ja, een trektocht door Nederland per kano met vertrek uit Oss. Door weersomstandigheden werd dit niet Oss, maar camping Waalstrand in Gendt. We hadden nog een week vooraf voordat we vertrokken voor de laatste voorbereidingen.

Eerste etappe zou zijn van camping Waalstrand bij Gendt richting Dieren. We moesten de eerste paar kilometer tegen de stroom in richting kop Pannerdens kanaal, om daar met de stroom mee te gaan richting de IJssel. De eerste peddelslagen op de IJssel gingen uiteraard soepel. De eerste camping hadden we besproken. Een leuke kleinschalige minicamping voor Dieren. Ik vergeet altijd wat met een tocht en dit was voor nu de eerste avondmaaltijd. Helaas dan maar eten halen bij het dichtstbijzijnde restaurant in de buurt van de camping. De eerste maaltijd werd “spaghetti bolognese” .

De volgende dagen de IJssel afgezakt met onderweg een mooie tussenstop in Hattem om te lunchen. Hattem is een mooi oud stadje langs de IJssel. En we konden daar onze benen even strekken.

Voor Zwolle kwamen we nog een engineers project tegen in de IJssel. Dit was een ingenieursbureau die door middel van een turbine onder water elektriciteit probeerde op te wekken. Er lag een werkschip naast de turbine en raakte aan de praat met de eigenaar van dit ingenieursbureau die dit project leidde samen met zijn vrouw. Leuk om zo op de rivier twee enthousiaste mensen tegen te komen. En zij waren ook enthousiast over onze trektocht.

Met een overnachting in het mooie dorp Zalk. Een prachtige camping midden in het dorp. We moesten met bepakte kano midden door het dorp lopen. Voordat we op de camping kwamen eerst nog over een terras. Ja dan heb je veel bekijks van mensen. Maar veel leuke en enthousiaste reacties.

Via de IJssel naar het Ganzediep waar we overnacht hadden bij een Paardenboerderij. De tent konden we mooi aan het water zetten in de voortuin van de eigenaren. Om naar het toilet en douches te kunnen, moesten we eerst tussen de stallen door waar de paarden stonden. De tent rook naar paard en mijn slaapzak ook. Deze reuk zat er nog in toen we bij de Weerribben aankwamen. Dat nam ik dan maar voor lief. In de Weerribben overnacht bij Sint Jansklooster. Onderweg nog een frisse duik in de Schutssloterwijde zonder dat we met onze kano op onze kop hoefde te liggen. Een heerlijke verfrissing na een warme dag.

Via Zwart Sluis en de Rampspol richting het Ketelmeer. Overnacht in Ketelhaven, want de wind zou 5/6 bft worden die dag. Dus een tussenstop in Ketelhaven gepakt. Vrienden van ons zouden daar ook naar toe komen. Zodat we mooi boodschappen konden doen in Dronten met een busje.

Volgende dag was de wind ideaal en konden we via het IJsselmeer naar Lelystad. Daar overnacht in de jachthaven om onze weg te vervolgen via de Batavia naar de Markerwadden. Natuurlijk nog even een foto maken van de Batavia. De oversteek naar de Markerwadden was goed te doen. Ons aangemeld bij natuurmonumenten. Je kunt nu voor het 1ste jaar kamperen op de Markerwadden, maar vrijwilligers Natuurmonumenten moesten nog even goed zoeken waar de camping zich begaf.

Uiteindelijk gevonden. We kwamen erachter dat er geen drinkwater uit de kranen kwamen bij de Markerwadden. Dit stond ook niet op de site. We konden uiteindelijk bij een zeilschip een jerrycan met water krijgen, zodat we genoeg drinkwater hadden en om te koken. Volgende dag om 7.00 een frisse duik in het Markermeer. Ideaal, want ik was gelijk wakker voor weer een volle kanodag. De oversteek naar camping Appelhof (7 km ten Noorden van Hoorn).

Via Hoorn, Volendam naar haven Monnickendam. Volgende dag zou de kans op onweer groot zijn en windtoename. Er waren twee opties. Optie één om het paard van Marken (30 km naar Muiden). Optie twee over de Markerdijk via Pampus naar Muiden (18 km). Het werd optie twee met een lastige overstap. Wind stond aan de andere kant van Marken pal op de dijk. Met hulp van Walter en benen die onder de bulten zaten door alle prikplanten zat ik uiteindelijk in mijn kano.

Die dag geen onweer gezien, maar dan kun je het beste op safe zitten. De overnachtingsplekken bij de Vecht zijn erg summier. Eerste overnachting op de Vecht was bij een zorgboerderij tussen de courgette planten en wortels. Was officieel geen camping, maar deze vriendelijke zorgboer mochten we op zijn moestuinencomplex staan waar mensen met een verstandelijke beperking werkte.

Via Loenen kwamen we de volgende dag terecht bij fort Spion. Leuke plek om te overnachten. Alleen de muggen moest ik voor lief nemen. Ik werd aan alle kanten gestoken. Zelf door mijn kleding heen. Walter had natuurlijk geen enkele muggenbult.

Dag erna via centrum Utrecht en overnacht bij een B&B hartje centrum. Eerst gebeld met de eigenaar en die moest weten hoe lang onze kano’s waren. Dan kon hij zijn auto uit de garage halen, zodat wij onze kano’s daar konden stallen. Het was nog een activiteit om onze kano’s eruit te krijgen ivm hoge kademuren. Maar samenwerking van mij en Walter ging super goed. En dit nog naar bijna twee weken kanoën met elkaar. In de avond heerlijk gegeten in onze favorieten restaurant “het pannenkoekenhuis”. Na een heerlijk bed in de nacht. Is wat anders als een luchtbedje. Toen op weg via grachten van Utrecht en Amsterdam Rijnkanaal (Beatrixsluis) richting Schoonhoven waar we onderweg nog een frisse duik hadden genomen in de Lek. Schoonhoven is tevens ook de eindbestemming van onze fantastisch mooie tocht door Nederland. Nederland is vanaf het water super mooi en helemaal om dit samen met mijn vriend Walter te hebben gedaan!

Foto´s