MKV’er naar Al Ain (Verenigde Emiraten) voor WK Raften

Geplaatst op: 23 oktober 2016

Vanuit de MKV vertrekt trainer Bart Roelofs naar Al Ain om daar Nederland te vertegenwoordigen in de klasse U23 MEN op het wereld kampioenschap raften. Hier zijn verhaal:

Wanneer de MKV het terein weer netjes maakt tijdens de jaarlijkse schoonmaakdag, ben ik onderweg naar Schiphol. Rond de klok van 12, stijgen wij op en vliegen we naar Dubai om vervolgens naar het toeristische dorpje Al Ain getransporteerd te worden. Dat is de plek waar wij aan het wereld kampioenschap rafting 2016 zullen gaan deelnemen.

Het team

Uiteraard doe ik dit niet in mijn eentje. Samen met nog 4 andere trotseer ik de wildwaterbaan van Wadi Adventure onder de naam ‘Forward Motion Youth’. Wij varen mee in de klasse U23 MEN (Heren 19-23 jaar), maar ons team betreft een mix team (damen + heren) in de leeftijd van 16-21 jaar. Het team bestaan uit:

Bart Roelofs (Team captain)
Woonplaats: Schaijk
Leeftijd: 21 jaar

Guus Roeling
Leeftijd: 19 jaar
Woonplaats: Nijmegen

Kiki Roeling
Leeftijd: 17 jaar (18 jaar bij aankomst Dubai)
Woonplaats: Nijmegen

Thijmen de Vree
Leeftijd: 16 jaar
Woonplaats: Best

Ilse Enter
Leeftijd: 16 jaar
Woonplaats: Almere

Trainen

De weg naar het WK kende ongeveer 4 maanden voorbereiding na het moment dat we te horen kregen dat we gekwalificeerd waren. Meer hadden we niet. Gelukkig hadden we de middelen, en konden we al vrij snel beginnen. We probeerde de verschillende posities in de boot uit: links voor, links achter, rechts voor, rechts achter. We leerde in sneltrein tempo welke techniek waar en wanneer gebruikt moest worden. Wie vind welke onderdelen leuk om te varen? Waar liggen de kwaliteiten? En wat valt er nog te leren?

Jenita Göbel heeft een trainingsschema voor ons samengesteld. Op die manier konden wij ons zo efficient mogelijk voorbereiden. Deze trainingen werden op diverse wateren gevaren. Omdat wij allen vrij ver uit elkaar wonen, hebben we dus op verschillende locaties getraind. Zo zijn we afgelopen maanden afgereist naar onder andere Almere, Oss, Nijmegen, Tilburg, Gilze en nog enkele buitenlandse tripjes (Sauheid (BE), Arras (FR) en Durance(FR)). Tijdens deze trainingen hebben we alle onderdelen getraind, in verschillende opstellingen.

Diverse onderdelen

Een raft competitie kent verschillende onderdelen. Zo is er een sprint, head to head, slalom, en downriver. Hieronder staat een korte beschrijving van elk onderdeel, en wie van het team gedurende het onderdeel in de boot zit:

Sprint (Bart, Thijmen, Ilse, Kiki)
Bij de sprint is het doel om een vastgestelde afstand binnen een zo kort mogelijke tijd af te leggen. De belangrijkste aandachtspunten zijn hierbij snelheid, en de vaarlijn die gevaren wordt.

Head to Head (Bart, Guus, Kiki, Ilse)
Een head to head race, is hetzelfde als de sprint. Alleen het grote verschil is dat je hier met 2 teams tegelijkertijd start. Dus je komt elkaar mogelijk onderweg tegen, en gaat dan een zogenaamde ‘battle’ aan.

Slalom (Bart, Guus, Kiki, Thijmen)
Voor het onderdeel slalom worden er rode en groene poorten boven het water gehangen. Het doel is om de rode poorten stroomopwaards te varen en de groene poorten stroomafwaarts. En dat dan in een zo snel mogelijk tempo.

Downriver (Bart, Ilse, Thijmen, Guus)
Een goed uithoudingsvermogen en krachtige slagen kunnen je hier tot een mooi resultaat helpen. Dit onderdeel is een wat langere afstand die afgelegd moet worden. Doorgaans duurt een downriver tussen de 20 en 60 minuten, waarbij continue gevaren wordt.

Nog anderhalve week voor vertrek. Met nog 2 trainingen op het programma, denken we dat we er klaar voor zijn. We hebben de afgelopen maanden veel vooruitgang geboekt, maar hebben geen idee wat voor concurrentie we daar tegen gaan komen. We gaan nu vooral voor de ervaring, en kijken wat het wordt. Daarna richten we onze ogen op het WK van Japan van volgend jaar. Willen we daarheen? Of juist niet?

Updates met betrekking tot het WK zullen geplaatst worden op onze Facebookpagina.

Foto´s