2 Boefjes stemmen op de Markerwadden

Geplaatst op: 19 maart 2017

2 boefjes

Op de TV een stukje over een speciale locatie van een stembureau, namelijk op de Marker Wadden!

Deze eilandengroep in ontwikkeling is normaal nog niet toegankelijk, maar omdat er dit jaar een stembureau aanwezig is heeft men een stukje van het bouwterrein tijdelijk omgetoverd tot voor publiek toegankelijk gebied. Als kanovaarders ruiken we dan een tijdelijke kans!

 

Gaan we vragen of het mag? Als ze dan “nee” zeggen hebben we een antwoord wat we eigenlijk niet willen horen. Gaan we het gewoon proberen? Is een overweging. We kunnen hooguit weggestuurd worden, maar er is aangegeven dat het op de dag van de stemming publiek toegankelijk gebied is.

 

Laten we het maar proberen.

Tijdig de stempas omgewisseld voor een kiespas, zodat we buiten onze eigen regio kunnen gaan stemmen. Kaartmateriaal verzameld, snipperdag geregeld. Alles is er klaar voor.

Op de dag van de verkiezingen stilstaande windmolens en een prima weertje, kortom niets houdt ons (voorlopig) nog tegen.

Na een tochtje van ca. 9 km. komen we aan nabij de haven van de Marker Wadden. Eerst maar even lunch en koffie, daarna gaan we wel stemmen. De eerste man-in-groen-veiligheidshesje spreekt ons niet aan en lopen we dus gewoon voorbij, de volgende 2 mannen-in-groene-veiligheidshesjes hebben ons al van ver over het water zien aankomen, zijn vol lof over onze oversteek per kano en vragen iets over de benodigde tijd etc. Na een gezellige babbel lopen we richting stembureau.

We vallen wel op in ons neopreen en een man-in-oranje-veiligheidshesje spreekt ons aan. Blijkbaar heeft deze meer te zeggen dan de groene veiligheidshesjes. Hij kan wel lachen om onze daad en heet ons dan ook van harte welkom op de Marker Wadden. Wel voegt hij eraan toe dat we eigenlijk 2 boefjes zijn, het was niet de bedoeling om op een andere manier dan de gratis veerdienst op het eiland aan te komen. Maar nu we er toch zijn: geniet van het eiland in ontwikkeling en alvast een behouden vaart gewenst voor de terugweg.

Een lange rij wachtende mensen geeft onmiskenbaar aan waar het stembureau is, we sluiten aan. Mensen om ons heen vragen of wij inderdaad “die 2 peddelaars” zijn die ze hebben zien varen toen ze zelf op de veerboot zaten. Na het stemmen nog een kop koffie. Een journaliste wil nog een interview, ze vind het een prestatie dat we met de kano gekomen zijn. Op dat moment zien we zelfs nog een andere kanovaarder uit zijn boot stappen, hij had dus dezelfde plannen als wij.

Teruglopend naar onze kano’s komt de man-in-oranje-hesje op ons afgelopen, samen met een man-met-microfoon van Omroep Flevoland. Of we nog iets voor de radio willen zeggen. Natuurlijk!

We nemen weer afscheid van de Marker Wadden. Wel hebben we ons voorgenomen dat we hier, als de werkzaamheden klaar zijn, beslist nog vaker zullen komen per kano. Nu waren we “2 boefjes”, dan is het legaal.

2 boefjes.

 

Foto´s